Новоайдарська громада
Луганська область, Щастинський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Розпорядження від 11.07.2023 року №54

Дата: 13.10.2023 13:52
Кількість переглядів: 28

ПАСПОРТ

програми організаційного і

фінансового забезпечення відпочинку

та оздоровлення дітей Новоайдарської селищної територіальної громади на 2023 рік

 

 

Ініціатор розроблення Програми

Новоайдарська селищна військова адміністрація

 

 

Дата, номер і назва розпорядчого документа органу виконавчої влади про розроблення Програми

- Закон України «Про оздоровлення та відпочинок дітей» від 04.09.2008 р. № 375-УІ.

- Закон України «Про охорону дитинства» від 26.04. 2001 р. № 2402-III

- Постанова Кабінету Міністрів України від 14 квітня 1997 р. № 323 «Про організаційне і фінансове забезпечення відпочинку та оздоровлення дітей в Україні»

 

Розробник Програми

Відділ соціальних послуг Новоайдарської селищної ради

 

Співрозробник програми

Відділ освіти Новоайдарської селищної ради

 

Відповідальний виконавець Програми

Відділ соціальних послуг Новоайдарської селищної ради, відділ освіти Новоайдарської селищної ради

 

Учасники Програми

Відділ соціальних послуг Новоайдарської селищної ради, відділ освіти Новоайдарської селищної ради, служба у справах дітей Новоайдарської селищної ради, відділення соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді КУ «Новоайдарський ЦНСП Новоайдарської селищної ради» КУ Новоайдарська багатопрофільна лікарня, КУ «Новоайдарський центр первинної медико-санітарної допомоги»; відділ культури, молоді та спорту Новоайдарської селищної ради

 

Термін реалізації

2023 рік

 

Перелік бюджетів, які беруть участь у виконанні Програми

Місцевий бюджет

 

 

Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації Програми, всього

Місцевий бюджет –150, 00тис.грн.

Позабюджетні кошти – 100 тис грн.

Всього – 250,00тис. грн.

  1. ПРОБЛЕМИ, НА РОЗВ’ЯЗАННЯ ЯКИХ СПРЯМОВАНА ПРОГРАМА

 

Турбота про здоров'я дітей є одним з основних показників ставлення держави до проблем підростаючого покоління.

Державна політика України в сфері оздоровлення та відпочинку дітей знайшла своє закріплення у Законі України "Про оздоровлення та відпочинок дітей".

Відповідно до чинного законодавства державна політика в галузі оздоровлення та відпочинку дітей в Україні базується на принципах:

рівності прав кожної дитини на оздоровлення та відпочинок;

визнання пріоритетним у діяльності місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування здійснення заходів, спрямованих на зміцнення здоров'я дітей шляхом організації оздоровлення та відпочинку;

створення оптимальних умов для безпечного та ефективного перебування дітей у дитячих оздоровчих закладах;

створення умов для зміцнення фізичного та психічного здоров'я дітей шляхом належної організації оздоровлення та відпочинку;

надання послуг з оздоровлення та відпочинку дітям, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки.

Разом з тим саме стан справ у цій сфері викликає занепокоєння. Упродовж останніх років в Новоайдарській громаді, як і в цілому в Україні, зберігається тенденція щодо погіршення стану здоров'я дітей. Про це свідчить той факт, що кількість дітей, які перебувають на диспансерному обліку в лікувальних закладах збільшилася з 520 осіб у 2018 до 860 осіб у 2022 році. Збільшилась також кількість дітей, що мають захворювання серцево-судинної системи, органів дихання. Все це зумовлено негативними факторами соціально-економічного, екологічного та психоемоційного характеру.

Залишається високим рівень інвалідності серед дітей, що є одним з найбільш несприятливих явищ у комплексі характеристик стану здоров'я та соціального благополуччя населення (у 2022 році група таких дітей складала 64 особи).

Конвенцією ООН про права дитини, ратифікованою Верховною Радою України, проголошено, що діти мають не тільки особливі потреби, а й громадські, політичні, соціальні, культурні та економічні права. Одним з найважливіших стратегічних завдань нашої держави в забезпеченні соціального захисту дитинства є реалізація їх права на оздоровлення та відпочинок.

Необхідність вирішення питання відновлення здоров'я дітей пільгових категорій, кількість яких станом на 01.01.2023 становить 298 осіб, а саме:

- дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування - 2;

- дітей з інвалідністю - 5;

- дітей, один із батьків яких загинув (пропав безвісти) у районі проведення антитерористичних операцій, здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, бойових дій чи збройних конфліктів або помер внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних у районі проведення антитерористичних операцій, здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, бойових дій чи збройних конфліктів, а також внаслідок захворювання, одержаного у період участі в антитерористичній операції, у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях - 2;

- дітей, які проживають у населених пунктах, розташованих на лінії зіткнення - 188;

- дітей з багатодітних сімей – 33;

- дітей з малозабезпечених сімей - 21;

-  талановитих та обдарованих дітей - переможців міжнародних, всеукраїнських, обласних, міських, районних олімпіад, конкурсів, фестивалів, змагань, спартакіад, відмінників навчання, лідерів дитячих громадських організацій; дітей - учасників дитячих творчих колективів та спортивних команд- 14;

- діти осіб, визнаних учасниками бойових дій відповідно до пунктів 19-21 частини першої статті 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» - 33.

Ефективне вирішення питань, пов'язаних з організацією оздоровлення та відпочинку дітей, формування навичок здорового способу життя сприятиме покращанню стану здоров'я дітей, профілактиці захворюваності та запобігатиме негативному впливу оточуючого середовища на дитячий організм.

 

ΙΙ. МЕТА ПРОГРАМИ

 

 

Мета цієї Програми полягає у створенні сприятливих умов для якісного відпочинку та оздоровлення дітей Новоайдарської громади.

 

 

ІІІ. АНАЛІЗ ФАКТОРІВ ВПЛИВУ НА ПРОБЛЕМУ ТА РЕСУРСІВ ДЛЯ РЕАЛІЗАЦІЇ РЕГІОНАЛЬНОЇ ПРОГРАМИ (SWOT -АНАЛІЗ)

 

Сильні сторони (S)

 

Слабкі сторони (W)

 

концентрація уваги, ресурсів та зусиль на найбільш важливих питаннях організації оздоровлення та відпочинку дітей;

 

реалізація заходів щодо оздоровлення дітей на рівні громади;

 

дієва структура залучена для організації оздоровлення і відпочинку: відділи освіти, у справах сім’ї, молоді та спорту, Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, професійні спілки, тощо;

 

залучення коштів з відповідних бюджетів, коштів підприємств, установ, організацій, професійних спілок, Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, коштів, передбачених на оздоровлення дітей, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, Всеукраїнського фонду оздоровлення і відпочинку дітей та учнівської молоді.

 

загострення соціально-економічної кризи;

 

відсутність оздоровчих закладів в громаді

 

 

 

Можливості (О)

 

Загрози (Т)

 

подолання відомчої роз’єднаності у вирішенні питань оздоровлення дітей;

 

залучення позабюджетних фондів, а також добровільних внесків юридичних і фізичних осіб, коштів батьків.

 

 

 

Зменшення бюджетного фінансування або його відсутність на оздоровлення дітей та учнівської молоді;

 

небажання батьків направляти дітей до оздоровчих закладів

 

 

 

ІV. ДЖЕРЕЛА ФІНАНСУВАННЯ, СТРОКИ ТА ЕТАПИ ВИКОНАННЯ ПРОГРАМИ

 

Фінансування Програми здійснюється за рахунок коштів місцевого бюджету та з інших джерел, не заборонених чинним законодавством України.

2023 рік — 150,00 тис.грн. з місцевого бюджету, 100 тис.грн - залучені кошти.

 

 

V. ПЕРЕЛІК ЗАВДАНЬ ПРОГРАМИ ТА РЕЗУЛЬТАТИВНІ ПОКАЗНИКИ

 

Виконання Програми надасть змогу забезпечити досягнення її цілей:

- придбання путівок до дитячих закладів оздоровлення та відпочинку для дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки. Охоплення організованим оздоровленням та відпочинком дітей, які потребують особливої уваги та підтримки, а саме:

2 дітей –сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування; 1дитина з інвалідністю; 8 дітей з багатодітних сімей та малозабезпечених сімей; 2  талановиті та обдаровані дитини - переможців міжнародних, всеукраїнських, обласних, міських, районних олімпіад, конкурсів, фестивалів, змагань, спартакіад, відмінників навчання, лідерів дитячих громадських організацій; дітей - учасників дитячих творчих колективів та спортивних команд; 2 дитини осіб, визнаних учасниками бойових дій відповідно до пунктів 19-21 частини першої статті 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»; 10 дітей, які мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфдіктів;

- проведення нарад з питань підготовки, проведення оздоровчих кампаній і підведення їх підсумків;

- висвітлення інформації про підготовку та проведення оздоровлення та відпочинку дітей,

Ефективність реалізації програми буде обумовлена рівнем фінансування її заходів 2023 рік - 150,00 тис. грн.

 

VΙ. НАПРЯМКИ ДІЯЛЬНОСТІ ТА ЗАХОДИ ПРОГРАМИ

 

Напрями діяльності та заходи Програми наведено у додатку 1 до Програми.

 

 

І.РЕСУРСНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЦІЛЬОВОЇ ПРОГРАМИ.

 

Заходи

Назва установи, на яку спрямовуються кошти/виконавці

Джерела фінансування

Обсяги фінансових ресурсів (тис. грн.)

 

 

2023 рік, тис.грн

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Придбання путівок для дітей пільгових категорій:

діти сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти з малозабезпечених та багатодітних сімей, діти внутрішньо переміщених осіб; діти, один із батьків яких загинув (пропав безвісти) у районі проведення антитерористичних операцій, здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, бойових дій чи збройних конфліктів або помер внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних у районі проведення антитерористичних операцій, здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, бойових дій чи збройних конфліктів, а також внаслідок захворювання, одержаного у період участі в антитерористичній операції, у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, діти, які проживають у населених пунктах, розташованих на лінії зіткнення, діти, з інвалідністю, діти, які мають статус дитини, які постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів

 

переможці міжнародних, всеукраїнських, обласних, міських, районних олімпіад, талановиті та обдаровані діти, діти працівників АПК і соціальної сфери села

діти, які мають статус дитини, які постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів

 

переможці конкурсів, фестивалів, змагань, спартакіад, лідери дитячих громадських організацій; діти - учасники дитячих творчих колективів, спортивних команд та активні учасники художньої самодіяльності

Відділ соціальних послуг селищної ради

 

місцевий

 

50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Відділ освіти селищної ради

 

 

 

Відділ культури, молоді та спорту селищної ради

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

місцевий

 

 

 

 

 

 

місцевий

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

50

 

 

 

 

 

 

50

 

 

 

Обсяг фінансування Програми уточняється щороку під час складання проекту Державного бюджету України та місцевих бюджетів на відповідний рік у межах видатків, передбачених головному розпорядникові бюджетних коштів, відповідальному за виконання завдань і заходів Програми.

 

Орієнтований обсяг фінансування становить:

 

Обсяг коштів, які пропонується залучити до виконання програми, тис. грн.

2023 рік

З місцевого бюджету

150

Позабюджетні кошти

100

Всього:

250

 

 

VІΙΙ. КООРДІНАЦІЯ ТА КОНТРОЛЬ ЗА ХОДОМ ВИКОНАННЯ ПРОГРАМИ

Координація та контроль за ходом виконання програми покладається на відповідального виконавця Програми – відділ соціальних послуг селищної ради, відділ освіти селищної ради, Координаційну раду з питань оздоровлення та відпочинку дітей Новоайдарської селищної територіальної громади, які в свою чергу, звітують про виконання Програми начальнику Новоайдарської селищної військової адміністрації.

 

 

ΙХ. ОЧІКУВАНІ РЕЗУЛЬТАТИ ЕФЕКТИВНОСТІ РЕАЛІЗАЦІЇ ПРОГРАМИ

 

Реалізація заходів Програми дозволить:

 

- щорічно збільшувати кількість дітей, які отримуватимуть послуги з оздоровлення та відпочинку, зокрема, дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки; охоплювати до 30 % дітей громади шкільного віку послугами із оздоровлення та відпочинку;

- охоплювати 100 % дітей з числа дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та 20 % дітей з багатодітних сімей, малозабезпечених сімей послугами із оздоровлення та відпочинку;

- охопити послугами з оздоровлення та відпочинку 100 % дітей, один із батьків яких загинув у громаді проведення антитерористичних операцій, бойових чи збройних конфліктів або під час масових акцій громадянського протесту, дітей, зареєстрованих як внутрішньо переміщені особи;

- в умовах вимушеного скорочення мережі дитячих закладів оздоровлення та відпочинку області організувати оздоровлення дітей в безпечних регіонах України.


 


 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано