Новоайдарська громада
Луганська область, Щастинський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

До уваги страхувальників

Дата: 04.10.2023 13:09
Кількість переглядів: 38

ДО УВАГИ СТРАХУВАЛЬНИКІВ!


 

Відповідно до Закону України від 08.07.2010 №2464-VI “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування” (далі – Закон 2464), Пенсійний фонд України веде облік застрахованих осіб та персоніфікований облік відомостей про суми заробітної плати (доходу), облік сплати страхових внесків, створює та забезпечує функціонування єдиного державного автоматизованого банку відомостей про застрахованих осіб - реєстр застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.

06.11.2022 набрав чинності Закон України від 18.10.2022 року №2682-ІХ “Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту соціальних трудових та інших прав фізичних осіб, у тому числі під час воєнного стану, та для спрощення обліку робочих місць”, ним внесено зміни до Закону 2464.

Зокрема, частину 1 статті 17 Закону 2464 викладено в новій редакції, відповідно до якої інформація з Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування використовується з додержанням вимог законів України “Про інформацію” та “Про захист персональних даних” виключно для потреб, визначених Законом 2464 та законами з окремих видів загальнообов’язкового державного соціального страхування, а також для моніторингу дотримання законодавства про соціальний діалог, про професійні спілки, права та гарантії їх діяльності.

Відповідно до статті 169 Кодексу законів про працю України та статті 17 Закону “Про охорону праці” роботодавець зобов'язаний за свої кошти організувати проведення попереднього (при прийнятті на роботу) і періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах зі шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі, а також щорічного обов'язкового медичного огляду осіб віком до 21 року.

Статтею 21 Закону України “Про захист населення від інфекційних хвороб” передбачено, що працівники окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких пов'язана з обслуговуванням населення, зобов'язані проходити профілактичні медичні огляди з метою уникнення поширення інфекційних хвороб. Такі медогляди відповідно до чинного законодавства мають проходити працівники харчових підприємств, підприємств роздрібної торгівлі та громадського харчування, оздоровчих закладів для дітей, лікувально-профілактичних закладів для дорослих, працівники лазень, саун, готелів, гуртожитків, спортивно-оздоровчих комплексів, закладів культури (театри, цирки, клуби, будинки культури тощо), розважальних закладів, підприємств фармацевтичної промисловості, аптек та їх структурних підрозділів, працівники підприємств та об'єктів водопостачання і каналізації, метрополітену, транспортнодорожнього комплексу, рибного господарства, суб'єкти господарювання, що займаються розведенням, вирощуванням і реалізацією тварин, особи, які надають приватні послуги вдома та інші.

Статтею 20 Закону 2464 передбачено, що з метою обліку в електронній формі відомостей про трудову діяльність працівника страхувальник подає відомості про працівника щодо належності або неналежності осіб, які працюють, у тому числі підприємців, або забезпечують себе роботою самостійно, до професійних спілок та/або до осіб, які підлягають обов’язковим медичним оглядам. У відповідності до вимог вказаної статті Закону 2464 персоніфіковані відомості у разі їх відсутності в реєстрі застрахованих осіб, а також у разі зміни або уточнення зазначених відомостей подаються через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду (далі — вебпортал) з дотриманням вимог законів України "Про електронні документи та електронний документообіг" та "Про електронні довірчі послуги".

У зв’язку з цим Пенсійним фондом України було доопрацьовано функціонал вебпорталу — реалізовано формування та подачу відомостей про участь в профспілкових організаціях та про медичні огляди працівників.

Враховуючи вищезазначене, повідомляємо про необхідність термінового подання страхувальниками, які релокувалися на територію, де органи державної влади здійснюють свої повноваження, засобами вебпорталу інформації про працівників, які перебувають з ними у трудових відносинах (інструкції по внесенню зазначених відомостей додаються).

 

    1. Додаток 1

 

Формування та подача відомостей про участь в профспілкових організаціях

Користувачу - страхувальнику, що зареєструвався на Порталі ПФУ за допомогою кваліфікованого електронного підпису (КЕП), надається можливість сформувати звернення на подачу відомостей про участь застрахованих осіб в профспілкових організаціях, підписати відомість КЕП та надіслати його до підсистеми "Звернення" Інтегрованої комплексної інформаційної системи (ІКІС) ПФУ.

Для цього призначено пункт особистого кабінету користувача "Відомості про участь застрахованих осіб в профспілкових організаціях" (під пунктом "Відомості про трудові відносини").

При вході в режим користувачу надається відображення відомостей (Мал. 6-1), а саме:

  • секція пошуку за параметрами:

  • дата відомості (З-ПО) – ручне введення дати або використання "календаря";

  • кнопка "Пошук", призначена для пошуку даних; кнопка "Очистити", призначена для очищення параметрів пошуку; кнопка "Додати відомість", призначена для створення нової відомості;

  • секція для відображення відомостей:

  • дата відомості;

  • кількість записів всього;

  • кількість опрацьованих відомостей;

  • відомість – файл, призначений для завантаження;

  • протокол – файл з протоколом опрацювання записів відомості, призначений для завантаження.

Для заповнення та подачі до ПФУ відомостей про участь застрахованих осіб в профспілкових організаціях (кнопка "Додати відомість") страхувальнику спочатку надається форма для заповнення даних робітника, а саме:

  • ЄДРПОУ страхувальника – автоматичне заповнення за даними страхувальника без права редагування; є обов’язковим для заповнення;

  • назва страхувальника – автоматичне заповнення за даними страхувальника без права редагування; є обов’язковим для заповнення;

  • дата звіту – поточна дата без права редагування;

  • дані про участь застрахованих осіб в профспілкових організаціях – блок багатозначних атрибутів (Мал. 6-2) з графами:

  • запису;

  • РНОКПП та ПІБ особи;

  • піктограма для входу в детальний перегляд /редагування запису;

  • піктограма для видалення запису.

Для доповнення даних призначено кнопку "Додати запис".

Для завантаження даних з файлу узгодженої структури призначено кнопку "Завантажити" (Мал. 6-3). Завантаження надається, коли в зверненні записи про трудову діяльність порожні. Xml з даними повинен мати кодову сторінку 1251. Структуру xml-файлу наведено в Таблиці 6 -1 та нижче наведено приклад заповнення xml-файлу.

Для редагування запису призначено кнопку "Редагувати".

Для вилучення запису призначено кнопку "Вилучити".

При додаванні та редагуванні користувачу надається екранна форма для заповнення запису документу про трудові відносини (Мал. 6-4) з полями:

  • запису;

  • РНОКПП особи - ручне введення РНОКПП робітника (10 цифр); не є обов’язковим для заповнення;

  • серія та номер паспорту особи – ручне введення текстового поля; не є обов’язковим для заповнення;

  • прізвище - ручне введення текстового поля; поле є обов’язковим для заповнення;

  • ім’я - ручне введення текстового поля; поле є обов’язковим для заповнення;

  • по батькові - ручне введення текстового поля; поле не є обов’язковим для заповнення;

  • код за ЄДРПОУ профспілкової організації - ручне введення текстового поля; поле є обов’язковим для заповнення;

  • назва профспілкової організації - ручне введення текстового поля; поле є обов’язковим для заповнення;

  • дата початку - ручне введення дати або використання "календаря"; поле є обов’язковим для заповнення;

  • дата припинення - ручне введення дати або використання "календаря"; поле не є обов’язковим для заповнення;

  • ознака приналежності до профспілкової організації – вибір за допомогою випадаюочго списку; поле є обов’язковим для заповнення.

Для збереження запису про участь в профспілковій організації призначено кнопку "Зберегти". Для виходу без збереження – кнопку "Відміна".

Кнопка "Підписати та відправити до ПФУ" - призначена для підпису та відправки звернення до ПФУ. Надається лише після заповнення всіх необхідних даних звернення. При цьому виконується контроль наявності даних КЕП особи (зчитаних при аутентифікації на вебпортал) – якщо дані є, вони беруться для підпису; якщо дані втрачено (в процесі роботи користувач перечитував сторінки), користувачу надається інтерфейс введення даних КЕП.

Після коректного відправлення до ПФУ користувачу надається повідомлення "Запис збережено та відправлено на розгляд до ПФУ".

Фото без опису

Мал. 6‑1. Екранна форма відображення відомостей про участь робітників страхувальника в профспілкових організаціях

Фото без опису

Мал. 6‑2. Екранна форма звернення про надання до ПФУ відомостей про участь робітників страхувальника в профспілковій організації

Фото без опису

Мал. 6‑3. Екранна форма звернення про надання до ПФУ відомостей про участь робітників страхувальника в профспілковій організації (завантаження даних)

Фото без опису

Мал. 6‑4. Екранна форма заповнення даних робітника та записи щодо участі робітника в профспілкових організаціях

Фото без опису Мал. 6‑5. Екранна форма заповнення запису щодо участі робітника в профспілковій організації

Таблиця 6‑1. Опис атрибутів заповнення xml-файлу з інформаціє про участь застрахованих осіб в профспілкових організаціях

з/п

Назва тегу

Вміст тегу

Обов’язковість заповнення

Загальний блок – DOCUMENT

Страхувальник – EMPLOYER

 

EDRPO

Код за ЄДРПОУ страхувальника, який надає відомості про трудову діяльність

Так

Блок по застрахованих особах – PERSONS

Персональні дані застрахованої особи – PERSON

 

ROWNUM

Номер запису

Так

 

RNOKPP

РНОКПП члена профспілкової організації

Ні

Обов’язковим є заповнення або RNOKPP або PASPORT

 

PASPORT

паспорта застрахованої особи (2 букви кирилиці та 6 цифр або 9 цифр) члена профспілкової організації

Ні

 

SURNAME

Прізвище застрахованої особи - члена профспілкової організації

Так

 

NAME

Ім’я застрахованої особи - члена профспілкової організації

Так

 

PATRONYMIC

По застрахованої особи - члена профспілкової організації

Ні

Блок записів для застрахованої особи – RECORDS

Записи трудової книжки – RECORD

 

DATE_BEGIN

Дата початку перебування членом профспілкової організації

Так

 

DATE_END

Дата припинення перебування членом профспілкової організації

Ні

 

EDRPO_ORG

ЄДРПОУ профспілкової організації

Так

 

NAME_ORG

Назва профспілкової організації

Так

 

ACTION_TYPE

Ознака приналежності до профспілкової організації:

1 – проводяться перерахування членського внеску за заявою особи з заробітної плати до профспілкової організації (дата початку перебування особи членом профспілки наявна)

2 – проводяться перерахування членського внеску за заявою особи з заробітної плати до профспілкової організації (дата початку перебування особи її членом не відома)

3 – відрахування з заробітної плати не здійснюються, але наявна інформація про належність про профспілкової організації

Так

 

Приклад xml–файлу з даними про участь працівників страхувальника в профспілкових організаціях:

<DOCUMENT>

<EMPLOYER>

<EDRPOU>11223344</EDRPOU>

</EMPLOYER >

<PERSONS>

<PERSON>

<ROWNUM>1</ROWNUM>

<RNOKPP>1122334455</RNOKPP>

<PASPORT>123456789</PASPORT>

<SURNAME>ІВАНЕНКО</SURNAME>

<NAME>ПЕТРО</NAME>

<PATRONYMIC>ІВАНОВИЧ</PATRONYMIC>

<RECORDS>

<RECORD>

<DATE_BEGIN>2000-10-25</DATE_BEGIN>

<DATE_END></DATE_END>

<EDRPO_ORG>12345234/>

<NAME_ORG>ПЕРША ПРОФСПІЛКА</NAME_LR>

<ACTION_TYPE>1</ACTION_TYPE>

</RECORD>

<RECORD>

<DATE_BEGIN>2010-10-25</DATE_BEGIN>

<DATE_END></DATE_END>

<EDRPO_ORG>23452345/>

<NAME_ORG>ДРУГА ПРОФСПІЛКА</NAME_LR>

<ACTION_TYPE>2</ACTION_TYPE>

</RECORD>

</PERSON>

<PERSON>

<ROWNUM>2</ROWNUM>

<RNOKPP>2345234523</RNOKPP>

<PASPORT>АА123123</PASPORT>

<SURNAME>ПЕТРЕНКО</SURNAME>

<NAME>ОЛЬГА</NAME>

<PATRONYMIC>СЕРГІЇВНА</PATRONYMIC>

<RECORDS>

<RECORD>

<DATE_BEGIN>2020-10-25</DATE_BEGIN>

<DATE_END>2021-02-26</DATE_END>

<EDRPO_ORG>11111111/>

<NAME_ORG>НОВА</NAME_LR>

<ACTION_TYPE>2</ACTION_TYPE>

</RECORD>

</ PERSON>

</ PERSONS>

</DOCUMENT>”


 

________________________

 

  1. Додаток 2

  2.  

  3. Формування та подача відомостей про медичні огляди працівників

Користувачу - страхувальнику, що зареєструвався на Порталі ПФУ за допомогою кваліфікованого електронного підпису (КЕП), надається можливість сформувати звернення на подачу відомостей про медичний огляд працівників, підписати відомість КЕП та надіслати його до підсистеми “Звернення” ІКІС ПФУ.

Для цього призначено пункт особистого кабінету користувача “Відомості про медичний огляд працівників” (під пунктом “Відомості про участь в профспілкових організаціях”).

При вході в режим користувачу надається відображення відомостей (Мал. 6-1), а саме:

  • секція пошуку за параметрами:

  • дата відомості (З-ПО) – ручне введення дати або використання "календаря";

  • код РНОКПП - ручне введення РНОКПП робітника (10 цифр); не є обов’язковим для заповнення;

  • кнопка "Пошук", призначена для пошуку даних; кнопка "Очистити", призначена для очищення параметрів пошуку; кнопка "Додати відомість", призначена для створення нової відомості;

  • секція для відображення відомостей:

  • дата відомості;

  • кількість записів всього;

  • кількість опрацьованих відомостей;

  • відомість – файл, призначений для завантаження;

  • протокол – файл з протоколом опрацювання записів відомості, призначений для завантаження.

Для заповнення та подачі до ПФУ відомостей про медичний огляд працівників (кнопка "Додати відомість") страхувальнику спочатку надається форма для заповнення даних робітника (Мал. 6-2), а саме:

  • ЄДРПОУ страхувальника – автоматичне заповнення за даними страхувальника без права редагування; є обов’язковим для заповнення;

  • назва страхувальника – автоматичне заповнення за даними страхувальника без права редагування; є обов’язковим для заповнення;

  • дата відомості – поточна дата без права редагування;

  • дані про медичний огляд працівників – блок багатозначних атрибутів (Мал. 6-4) з графами:

  • запису;

  • РНОКПП та ПІБ особи;

  • піктограма для входу в детальний перегляд /редагування запису;

  • піктограма для видалення запису.

Для завантаження даних з файлу узгодженої структури призначено кнопку "Завантажити" (Мал. 6-3). Завантаження надається, коли в зверненні записи про трудову діяльність порожні. Xml з даними повинен мати кодову сторінку 1251. Структуру xml-файлу наведено в Таблиці 6 -1 та нижче наведено приклад заповнення xml-файлу.

Для доповнення даних призначено кнопку "Додати запис".

Для редагування запису призначено кнопку "Редагувати".

Для вилучення запису призначено кнопку "Вилучити".

При додаванні та редагуванні користувачу надається екранна форма для заповнення запису про медичний огляд з полями:

  • запису;

  • РНОКПП особи - ручне введення РНОКПП робітника (10 цифр); не є обов’язковим для заповнення;

  • серія та номер паспорту особи – ручне введення текстового поля; не є обов’язковим для заповнення;

  • прізвище - ручне введення текстового поля; поле є обов’язковим для заповнення;

  • ім’я - ручне введення текстового поля; поле є обов’язковим для заповнення;

  • по батькові - ручне введення текстового поля; поле не є обов’язковим для заповнення;

  • код за ЄДРПОУ медичного закладу - ручне введення текстового поля; поле є обов’язковим для заповнення;

  • назва медичного закладу - ручне введення текстового поля; поле є обов’язковим для заповнення.

Для доповнення даних щодо огляду призначено кнопку "Додати".

Для редагування запису призначено кнопку "Редагувати".

Для вилучення запису призначено кнопку "Вилучити".

При додаванні та редагуванні користувачу надається екранна форма для заповнення запису про медичний огляд (Мал. 6-5) з полями:

  • дата огляду - ручне введення дати або використання "календаря"; поле є обов’язковим для заповнення;

  • код за ЄДРПОУ медичного закладу - ручне введення текстового поля; поле є обов’язковим для заповнення;

  • назва медичного закладу - ручне введення текстового поля; поле є обов’язковим для заповнення;

  • посада - ручне введення текстового поля; поле є обов’язковим для заповнення;

  • періодичність проходження медичного огляду – місяць, квартал, шість місяців, рік, два роки, п’ять років (вибір із довідника); поле є обов’язковим для заповнення;

  • дата останнього медичного огляду – ручне введення дати або використання "календаря"; поле є обов’язковим для заповнення;

  • дата наступного медичного огляду – дата, яка визначається автоматично за датою огляду та періодичністю огляду; поле є обов’язковим для заповнення;

  • коментар – ручне введення текстового поля; поле не є обов’язковим для заповнення.

Для збереження запису про медичний огляд призначено кнопку "Зберегти". Для виходу без збереження – кнопку "Відміна".

Після закінчення введення даних користувачу надається можливість підписати відомості та відправити до ПФУ - кнопка "Підписати та відправити до ПФУ". Надається лише після заповнення всіх необхідних даних звернення. При цьому виконується контроль наявності даних КЕП особи (зчитаних при аутентифікації на вебпортал) – якщо дані є, вони беруться для підпису; якщо дані втрачено (в процесі роботи користувач перечитував сторінки) - користувачу надається інтерфейс введення даних КЕП.

Після коректного відправлення до ПФУ користувачу надається повідомлення "Запис збережено та відправлено на розгляд до ПФУ" та відомості про медичний огляд працівників відображається на вебпорталі (Мал. 6-1).

Фото без опису

Мал. 6-1. Екранна форма відображення відомостей про медичний огляд працівників


 

Фото без опису

Мал. 6-2. Екранна форма звернення про надання до ПФУ відомостей про медичний огляд працівників

Фото без опису

Мал. 6-3. Екранна форма звернення про надання до ПФУ відомостей про медичний огляд працівників (не заповнено жодного запису – надано можливість завантаження даних)

Фото без опису

Мал. 6-4. Екранна форма заповнення даних про медичні огляди працівника

Фото без опису

Мал. 6-5. Екранна форма заповнення запису про медичний огляд працівника

Таблиця 6-1. Опис атрибутів заповнення xml-файлу з інформацією про медичні огляди працівників страхувальника

з/п

Назва тегу

Вміст тегу

Обов’язковість заповнення

Загальний блок – DOCUMENT

Блок по застрахованих особах – PERSONS

Персональні дані застрахованої особи – PERSON

 

ROWNUM

Номер запису

Так

 

RNOKPP

РНОКПП працівника

Ні

Обов’язковим є заповнення або RNOKPP або PASPORT

 

PASPORT

паспорта працівника (2 букви кирилиці та 6 цифр або 9 цифр) працівника

Ні

 

SURNAME

Прізвище працівника

Так

 

NAME

Ім’я працівника

Так

 

PATRONYMIC

По-батькові працівника

Ні

Блок записів для працівника – RECORDS

Записи медичного огляду – RECORD

 

EXAM_DT

Дата огляду

Так

 

EDRPO_ORG

ЄДРПОУ медичної організації

Так

 

NAME_ORG

Назва медичної організації

Так

 

POSITION

Посада

Так

 

EXAM_PERIOD

Періодичність проходження медичного огляду:

1 – місяць;

2 – квартал;

3 – 6 місяців;

4 – рік;

5 – 2 роки;

6 – років;

Так

 

PREV_EXAM_DT

Дата останнього медичного огляду

Так

 

NEXT_EXAM_DT

Дата наступного медичного огляду

Так

 

COMMENT

Коментар

Ні

 

Приклад xml–файлу з даними про медичні огляди працівників:

<DOCUMENT>

<PERSONS>

<PERSON>

<ROWNUM>1</ROWNUM>

<RNOKPP>1234567899</RNOKPP>

<PASPORT/>

<SURNAME>БЕЗППАЛЬКО</SURNAME>

<NAME>ПЕТРО</NAME>

<PATRONYMIC>ПЕТРОВИЧ</PATRONYMIC>

<RECORDS>

<RECORD>

<EXAM_DT>2023-06-01</EXAM_DT>

<EDRPO_ORG>12341234</EDRPO_ORG>

<NAME_ORG>Перший мед заклад</NAME_ORG>

<POSITION>інженер</POSITION>

<EXAM_PERIOD>4</EXAM_PERIOD>

<PREV_EXAM_DT>2023-06-01</PREV_EXAM_DT>

< NEXT_EXAM_DT >2024-06-01</NEXT_EXAM_DT>

< COMMENT />

</RECORD>

</RECORDS>

</PERSON>

<PERSON>

<ROWNUM>2</ROWNUM>

<RNOKPP>5234567899</RNOKPP>

<PASPORT/>

<SURNAME>ууу</SURNAME>

<NAME>ккк</NAME>

<PATRONYMIC>еее</PATRONYMIC>

<RECORDS>

<RECORD>

<EXAM_DT>2023-06-28</EXAM_DT>

<EDRPO_ORG>23452345</EDRPO_ORG>

<NAME_ORG>Лікарня 2</NAME_ORG>

<POSITION>лікар</POSITION>

<EXAM_PERIOD>1</EXAM_PERIOD>

<PREV_EXAM_DT>2023-06-28</PREV_EXAM_DT>

<NEXT_EXAM_DT>2023-07-28</NEXT_EXAM_DT>

<COMMENT/>

</RECORD>

</RECORDS>

</PERSON>

</PERSONS>

</DOCUMENT>


 

_______________________________


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано